VIJEST

Smjernice za prikup informacija s online platformi

Autor: Jelena Drobnjak, HUOJ
event 03.07.2024.

Pretraživanje informacija na internetu i društvenim mrežama predstavlja plodno tlo za razvoj i širenje dezinformacija i lažnih vijesti.

Suzbijanje dezinformacija i osiguravanje kvalitetnog okruženja za plasiranje i provjeru informacija odgovornost je svakog dionika koji sudjeluje u procesima informiranja i razmjene informacija.

U suvremenom svijetu informacije se šire nevjerojatnom brzinom zanemarujući prostorna i vremenska ograničenja. Globalna umreženost društva za produkt ima brojne mogućnosti koje omogućuju daljnji razvoj svih aspekata društva, međutim pojavljuju se i brojni izazovi. Dezinformacija te lažne vijesti imaju destruktivne posljedice na društvu, stoga njihova identifikacija postaje glavni zadatak društva 21. stoljeća. Glavni izvori vijesti i podataka postaju društvene mreže, dok povjerenje u medijske, javne i državne institucije kontinuirano opada. Lažne vijesti, misinformacije i dezinformacije dovode do informacijskog poremećaja, otežavaju identifikaciju istinitih tvrdnji od obmanjujućih, stoga je od izuzetne važnosti analizirati i provjeravati dostupne informacije.

U sklopu projekta „Unaprjeđenje kulture provjere činjenica“ radom specijalizirane jedinice kreiran je dokument “Smjernice za prikup informacija s online platformi” s ciljem osiguravanja unaprjeđenja procedure provjere informacija na online platformama i društvenim mrežama zbog opasnosti koje se na njima nalaze.

Smjernice trebaju pružiti okvir za siguran i odgovoran pristup prikupljanju informacija, osiguravajući da istinitost i pouzdanost informacija bude prioritet za sve korisnike interneta, bez obzira na njihovu ulogu ili status. Takav pristup ne samo da pomaže u borbi protiv dezinformacija, već i jača povjerenje u medijske, javne i državne institucije, što je ključno za zdravo i informirano društvo.

Preuzmi Smjernice za prikup informacija s online platformi!