potpuno neistinita

Za jedan kvadrat stana potrebno je raditi 1,6 mjeseci

Peđa Grbin, SDP

Izjava Peđe Grbina je POTPUNO NEISTINITA s obzirom da nije jasno na koje se podatke referirao kao ni na koji vremenski period.

Peđa Grbin (SDP) 9. travnja 2024. u video izjavi pod nazivom: Naš „Plan za stan“ je prva sveobuhvatna politika stanovanja u Hrvatskoj!“ objavljenoj na Facebook stranici SDP Hrvatske navodi:  „Kada kvadratni metar stana košta u prosjeku u Hrvatskoj 3000 eura i kada ljudima trebaju tri mjeseca da zarade za jedan kvadratni metar stana, onda država mora nešto poduzeti.“

POTPUNO NEISTINITA izjava o cijeni kvadrata stana

Prema podacima Državnog zavoda za statistiku, prosječna cijena kvadratnog metra prodanih novih stanova u Hrvatskoj u 2023. godini iznosila je 2246 eura.

Nije poznato na koje se podatke točno Peđa Grbin u svojoj izjavi referirao, niti u kojem vremenskom razdoblju (mjesečni podaci, godišnji podaci…). Državni zavod za statistiku jedini je vjerodostojan izvor i priliko istraživanja korišteni su podaci cijena kvadrata koji se odnose na 2023. godinu. Slijedom toga, ova izjava je potpuno neistinita.

POTPUNO NEISTINITA izjava o tri mjeseca rada za jedan kvadratni metar stana

Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama Republike Hrvatske za siječanj 2024. iznosila je 1191 euro, također i prema podacima Državnog zavoda za statistiku, što su i zadnji dostupni podaci o prosječnim plaćama u Hrvatskoj. Medijalna neto plaća, odnosno iznos u odnosu na koji 50 posto zaposlenih ima manju plaću, dok preostalih 50 posto zaposlenih ima veću (a koji se također ponekad uzima u obzir kao pokazatelj stanja plaća), za siječanj 2024. iznosila je 1059 eura.

Ako se u obzir uzmu posljednji podaci o prosječnoj plaći u Hrvatskoj (1911 eura), u tri mjeseca prosječna zarada je 3573 eura (1191 * 3 = 3573), a prosječna cijena kvadrata prema DZS-u  je 2246 eura). Drugim riječima, za prosječnu cijenu m2, osobe u RH trebaju raditi 1,6 mjeseci.

Isto kao i kod cijena kvadrata stanova, ni kod iznosa zarade iz Grbinove izjave nije jasno na što se točno odnosi (prosječna plaća, medijalna plaća…) niti u kojem vremenskom razdoblju, stoga se iz svega navedenoga može zaključiti da je izjava potpuno neistinita. Izjavom izrečene cijene kvadrata stana blizu statističkim podacima i podacima s tržišta, ali nisu skroz točne niti pouzdane. Međutim, u izjavi nedostaju važni detalji (na primjer, informacije o tome koji su podaci uzeti u obzir, na koju lokaciju i koje vremensko razdoblje se odnose itd.), koji bi izjavu činili potpunijom.