netočno

Sve što vidite škole, vrtići, muzeji, bolnice, prometnice sve se to gradi europskim sredstvima

fotks 2

Dio izjave o rekordnim iznosima i širokoj upotrebi europskih fondova jeste točan, ali reći da se “sve” gradi europskim sredstvima nije točno.

Na službenoj Facebook stranici Hrvatske demokratske zajednice, 26. svibnja emitirana je konferencija za medije HDZ-ovih kandidatkinja za Europske izbore o demografiji, mladima i zelenoj tranziciji na kojoj su govorile Dubravka Šuica i Nikolina Brnjac.

Nikolina Brnjac na održanoj konferenciji za medije izjavila je: „Hrvatska je do sada imala rekorde iznose, upravo iz europskih fondova. Do sada preko dvadeset pet milijardi eura. Sve ono što vidite škole, vrtiće, muzeje, bolnice, prometnice dakle sve se to gradi europskim sredstvima.“ (Izvor: Facebook, 15:53 minuta).

Istražili smo navedenu izjavu i ona je NETOČNA.

Dio izjave o rekordnim iznosima i širokoj upotrebi europskih fondova jeste točan, ali reći da se “sve” gradi europskim sredstvima nije točno. Većina javnih investicija zaista dolazi iz tih fondova, ali nije sve isključivo financirano na taj način.  Preko 70% svih javnih investicija u Hrvatskoj financirano je iz europskih fondova (projekti u obrazovanju, zdravstvu, prometu i drugim sektorima).

U ovom trenutku, zajedno sa sredstvima Nacionalnog plana oporavka i otpornosti, Hrvatska je ukupno u plusu 14,9 milijardi eura, što je razlika između uplaćenih sredstava Hrvatskoj i  participiranja Hrvatske u EU proračunu.

Dakle, Hrvatskoj je dosad isplaćeno 14,9 milijardi eura i činjenica jest da se gotovo sve javne investicije financiraju novcem iz EU fondova, čak su pojedine jedinice lokalne samouprave zabranile investicije koje se ne pokrivaju tim sredstvima, ali dosad je Hrvatska u plusu „samo“ 14,9 milijardi što znači da je izjava netočna. Na raspolaganju iz posljednje omotnice Hrvatska ima oko 25 milijardi, ali hoće li ih potrošiti ovisi o brojnim faktorima.

Hrvatska je iskoristila sva sredstva iz programskog razdoblja 2014. – 2020., a ministar Šime Erlić najavio je zadnju Izjavu o izdacima, u vrijednosti većoj od 480 milijuna eura, kojom se ovjerava cjelokupni dostupan iznos sredstava.

„Hrvatska sutra šalje Europskoj komisiji posljednju Izjavu o izdacima i njome opravdava sva alocirana sredstva kohezijskih fondova iz prethodne financijske perspektive 2014. – 2020. Iskoristili smo i ovjerili sva dostupna sredstva i moram reći kako sam iznimno ponosan na sva tijela u sustavu i sve djelatnike koji su odradili vrlo velik i zahtjevan posao. Ovo je naša prva omotnica EU fondova i bilo je prirodno da smo se suočavali s brojnim izazovima, no dobrim upravljanjem, prilagodbama i jačanjem kapaciteta pokazali smo spremnost i uspješno realizirali sva sredstva. U zadnjih nekoliko godina napredovali smo značajno. Bili smo na začelju po isplatama sredstava u EU-27, a danas smo na 7. mjestu. Povećanje učinkovitosti potrošnje sredstava imalo je direktan pozitivan utjecaj na realizaciju brojnih projekata diljem Hrvatske, kao i na ubrzanje razvoja i visoke stope rasta BDP-a. Hrvatska se često ističe kao primjer uspjeha europske kohezijske politike i siguran sam da ćemo tako nastaviti i u vremenu koje je pred nama“, istaknuo je ministar Erlić.