UGLAVNOM NEISTINITO

Od ukupne strukture poreznih prihoda u Hrvatskoj, 48% je prihoda poreznih iz potrošnje, 44% iz rada i onda kapital i imovina 8%

Screen shot sučeljavanja s YT stranice Jutarnjeg lista

Potpuno je neistinita tvrdnja da je od ukupne strukture poreznih prihoda u Hrvatskoj, 48% poreznih prihoda je iz potrošnje, 44% iz rada te 8% iz kapitala i imovine.

Na službenoj Youtube stranici Jutarnjeg lista, 4. travnja emitirano je sučeljavanje na temu “Budućnost tržišta rada” kojeg je organizirao Jutarnji list u suradnji s Hrvatskom udrugom poslodavaca. Predstavnici pet najpopularnijih hrvatskih stranaka: Mario Radić (Domovinski pokret), Marin Piletić (HDZ), Petra Mandić (MOST), Danijela Dolenec (Možemo!) i Siniša Hajdaš Dončić (SDP) razgovarali su o  glavnim gospodarskim pitanjima.

Boris Orešić, novinar Jutarnjeg lista, postavio je pitanje svim prisutnim predstavnicima političkih opcija ima li država prostora da porezno rastereti rad. Danijela Dolenac, predstavnica Možemo!, izjavila je: „Od ukupne strukture poreznih prihoda u Hrvatskoj, 48% je tih prihoda poreznih iz potrošnje, 44% iz rada i onda kapital i imovina 8%.” (izvor: YouTube kanal Jutarnjeg list , 1:07:05 minuta)

Istražili smo izjavu te utvrdili da je UGLAVNOM NEISTINITA.

Izjava se ne referira na proračunsku godinu zbog čega takvo što nije moguće potvrditi. Ako se uzme Godišnji izvještaj o izvršenju Državnog proračuna Republike Hrvatske za 2022. godinu dostupan na poveznici.

Ili posljednje Izmjene i dopune Državnog proračuna Republike Hrvatske za 2023. godinu dostupne na stranicama Narodnih Novina.

Nije moguće utvrditi kako se došlo do tri sublimirane kategorije prihoda iz potrošnje iz rada i iz  kapitala i imovine kad na primjer postoje kazne, upravne mjere i ostali prihodi koji se ne mogu uvrstiti niti u jednu kategoriju a postotni poeni zbrojeni daju 100%