NETOČNO

Netočna je izjava da uvoz raste zadnjih godinu dana u odnosu na pretprošlu godinu, a izvoz pada

U odnosu na 2022. u 2023. i uvoz i izvoz padaju.

Dopisnik Večernjeg lista iz Bruxellesa Tomislav Krasnec ugostio je u TV studiju Večernjeg lista, 17. svibnja, predstavnike pet najpopularnijih političkih stranaka u Hrvatskoj: Karlo Ressler (HDZ), Predrag Fred Matić (SDP), Božo Petrov (Most), Stephen Nikola Bartulica (Domovinski pokret) i Gordan Bosanac (Možemo!). Predstavnici stranaka razgovarali su o mogućim budućim koalicijama u parlamentu, temama za koje bi se zalagali u parlamentu ako osvoje mandat te o daljnjem proširenju EU.

Predstavnik Mosta Božo Petrov uputio je repliku predstavniku HDZ-a Karlu Ressleru: „Za uvoz prošle godine u Hrvatsku je ušlo 28 milijardi eura, izvezlo se proizvoda u iznosu od 15tak milijardi eura. A ono što je posebna stvar uvoz raste zadnjih godinu dana u odnosu na pretprošle godine, a izvoz pada“ (Izvor: Večernji tv: sučeljavanje, 43:12 minuta)

Istražili smo izjavu te je ona NETOČNA.

I uvoz i izvoz 2023. godine pada u odnosu na 2022. Nadalje, iznosi koji se navode nisu točni.

Ukupan izvoz Republike Hrvatske od siječnja do prosinca 2023., prema Prvim rezultatima, iznosio je 22,8 milijardi eura, dok je uvoz iznosio 39,4 milijarde eura. Vanjskotrgovinski deficit iznosio je 16,5 milijardi eura. Ukupan izvoz je u 2022. godini iznosio 24,1 milijardi eura, a uvoz 48,9 milijardi eura.