UGLAVNOM ISTINITA

Industrijska proizvodnja, izvoz, poljoprivredna proizvodnja pada, dok prihodi financijske industrije, odnosno banaka rastu

Sandra Benčić, MOžemo! – politička platforma,IZVOR: PIXSELL / AUTOR: SASA MILJEVIC /PIXSELL

Izjava Sandre Benčić o padu industrijske i poljoprivredne proizvodnje i izvoza te rastuprofita banaka je UGLAVNOM ISTINITA.

Sandra Benčić (MOŽEMO!), 11. travnja 2024., na druženju s građanima u Varaždinu izjavila je: „Pala je industrijska proizvodnja, pao nam je izvoz, pala nam je poljoprivredna proizvodnja, a jedino što je raslo po značajnim stopama su prihodi financijske industrije, odnosno banaka. Rast profita banaka u 2023. bio je na stopi od 90 posto.” (Izvor: Jutarnji list)

Istražili smo navedenu izjavu te smo utvrdili da je izjava UGLAVNOM ISTINITA.

Službeni podaci iz Državnog zavoda za statistiku za industrijsku proizvodnju potvrđuju izneseni podatak, dok za komponentu robne razmjene (izvoza) nema referentne točke na koju se odnosi usporedba, a podaci su promjenjivi i još nisu usporedivi.

Ukupna sezonski i kalendarski prilagođena industrijska proizvodnja u Republici Hrvatskoj u veljači 2024. u usporedbi sa siječnjem 2024. pala je za 4,6%. U veljači 2024. u usporedbi s veljačom 2023. kalendarski prilagođena industrijska proizvodnja u Republici Hrvatskoj pala je za 5,7%. (Izvor: Državni zavod za statistiku)

Premda su prvi podaci o robnoj razmjeni Hrvatske s inozemstvom Državnoga zavoda za statistiku (Izvor: Državni zavod za statistiku) za prva dva mjeseca 2024. pokazali da je hrvatski izvoz porastao za 2,4 % u odnosu na isto razdoblje prošle godine, pravi test koji će razjasniti je li navedeni rast trend ili samo privremeni fenomen bit će rezultat prvog kvartala što će biti poznato za mjesec dana.

Vrijednost izvoza u siječnju (1,68 milijardi eura) i veljači (1,78 milijardi) prošle godine bila je niža od cjelogodišnjeg prosjeka (1,9 milijardi), zato ukupno 110 milijuna eura robnog izvoza više u ta dva ovogodišnja mjeseca još ne može biti pouzdan znak preokreta trenda pada vrijednosti izvoza iz prošle godine. (Izvor: Državni zavod za statistiku)

Podaci koji se odnose na poljoprivrednu proizvodnju ovise o promatranim kulturama.

Rast profita banaka potvrđuju podaci Hrvatsek narodne banke (HNB) dostupni na njihovim službenim stranicama. Ukupna dobit svih domaćih banaka lani je skočila 92 posto na 1,36 milijardi eura. (Izvor: Hrvatska narodna banka)