TOČNO

Hrvatska je u plusu od 14,5 milijarde eura – istina?

Autor: Jelena Drobnjak, HUOJ
event 11.05.2024.

Izjava premijera Andreja Plenkovića o povučenim sredstvima iz Europske unije je točna

Na službenoj Facebook stranici Hrvatske demokratske zajednice, 3. svibnja objavljen je status u kojem se navodi: „U ovih 11 godina članstva u EU povukli smo više od 20,2 milijardi eura EU sredstava, a Hrvatska je u plusu od 14,5 milijarde eura! Toliko smo dobili više novca iz EU budžeta nego što smo u nju uplatili. Mislim da ne moram potanje objašnjavati što to znači za rast i razvoj Lijepe Naše.“

Navedena izjava je točna.

Prema podacima Ministarstva financija, u razdoblju od 2013. do 2. svibnja 2024. Republika Hrvatska je uplatila u proračun Europske unije 5,65 milijardi eura, dok je iz proračuna EU u proračun RH uplaćeno 20,25 milijardi eura, uključujući NPOO.

Razlika između uplaćenih sredstava iz proračuna EU u proračun RH i sredstava uplaćenih iz proračuna RH u proračun EU, iznosi 14,61 milijardi eura s NPOO-om ili 10,94 milijardi eura bez NPOO-a u korist proračuna RH. Iznos koji se odnosi na NPOO je 3,67 milijardi eura.

Zaključno, razlika između uplaćenih sredstava iz proračuna EU u proračun RH i sredstava uplaćenih iz proračuna RH u proračun EU, iznosi 14,61 milijardi, a ne kako se u objavi navodi 14, 5 milijardi. No izjava ne preuveličava iznos kako bi potvrdila stav izvora, stoga je, iako nedovoljno precizna, procijenjena točnom.