Niti istinito, niti neistinito

Hrvatska je najgora po stopi inflacije u EU?

Marija Selak Raspudić, MOST

Izjava da je Hrvatska najgora po stopi inflacije je NITI ISTINITA, NITI NEISTINITA, zato što izostavlja važne detalje ili izvlači iz konteksta.

U emisiji „Demontaža“ politička reporterka Sabina Tandara Knezović, Nova TV, u utorak 2. travnja 2024. razgovarala je s predstavnicima pet najpopularnijih političkih opcija u Hrvatskoj: Marin Piletić (HDZ), Arsen Bauk (SDP), Marija Selak Raspudić (Most), Davor Drelet (DP) i Sandra Benčić (Možemo!). Dotakli su se tema poput povećanja plaća, migrantske krize i rata u Ukrajini, a poteglo se i pitanje s kime bi sjeli na kavu – Milanovićem ili Plenkovićem.

Voditeljica emisije Sabina Tandara Knezović uputila je pitanje svim sudionicima mogu li građani u njihovim mandatima očekivati veće plaće i na koji način to misle postići.

Uslijedila je rasprava tijekom koje je predstavnica Mosta Marija Selak Raspudić izjavila: „Nije inflacija u svakoj zemlji Europe bila jednaka. Hrvatska je najgora po stopi inflacije.“ (Izvor: Demontaža, 28:17 minuta).

Istražili smo navedenu izjavu te utvrdili da je izjava NITI ISTINITA, NITI NEISTINITA.

Naime, najnoviji podaci Eurostata, statističkog ureda Europske unije, pokazuju da je godišnja stopa inflacije u Hrvatskoj iznosila 4,9 posto. To je najveća godišnja stopa inflacije izmjerena u europodručju (eurozoni), a izmjerena je 24. ožujka 2024. godine. Međutim, Hrvatska nije najgora po stopi inflacije u EU, iako je u ožujku imala najvišu stopu inflacije u Eurozoni.

Cijelu emisiju potražite na Dnevnik.hr