Potpuno istinito

Cijena je radnog sata u EU 32 eura, a u Hrvatskoj 14,50 eura

Danijela Dolenec, Možemo! – politička platforma

Izjava Danijele Dolenec, Možemo! – politika platforma o cijeni radnog sata je POTPUNO ISTINITA.

Drugo sučeljavanje pod nazivom “Budućnost tržišta rada” emitirano je 4. travnja na službenom YouTube kanalu Jutarnjeg lista u kojem su predstavnici pet hrvatskih stranaka: Mario Radić (Domovinski pokret), Marin Piletić (HDZ), Petra Mandić (MOST), Danijela Dolenec (Možemo!) i Siniša Hajdaš Dončić (SDP) razgovarali o važnim gospodarskim temama.

Novinar Jutarnjeg lista Boris Orešić uputio je pitanje predstavnici Možemo! Danijeli Dolenec smatra li da je realno da bi plaća mogla za četiri godine porasti na 1600 eura i može li plaća rasti još i više od navedenog iznosa? Tijekom svoga izlaganja, Danijela Dolenec izjavila je: „Prosjek cijene radnog sata u EU je 32 eura, a u Hrvatskoj 14,50 eura.“ (Izvor: YouTube kanal Jutarnjeg lista, 58:25 minuta)

Istražili smo navedenu izjavu te su utvrdili da je POTPUNO ISTINITA.

Izjava prenosi točne podatke objavljene od strane Eurostata. Prosječni trošak rada po satu za 2023. iznosio je 31,8 eura za EU-27, te 14,4 eura za Republiku Hrvatsku. Izvor podataka je Eurostat, koji ujedno izračunava te podatke, a dostupni su na njihovoj mrežnoj stranici.