KVIZ

Društvene mreže

Autor: Maja Kočiš, HUOJ
event 12.08.2024.
Izvor: izrađeno uz pomoć AI alata Canve

Razvoj digitalne tehnologije imao je za produkt i razvoj novih mehanizama, online aplikacija i alata poput društvenih mreža.

Društvene mreže omogućile su bržu i jednostavniju međuljudsku komunikaciju, ponovno povezivanje s prijateljima koji su se preselili kilometrima daleko ili upoznavanje novih ljubavi. Nadalje, društvene mreže mogu se koristiti i u obrazovne svrhe jednako kao i za zabavu ako se koriste pravilno i s oprezom. Međutim, mogu biti i veoma opasne te narušiti mentalno zdravlje pojedinca.

Prilikom otvaranja profila na društvenim mrežama potrebno je pripaziti na objavljivanje osobnih i privatnih podataka kao što su adresa stanovanja, medicinski kartoni i zdravstveno stanje te broj bankovnog računa. Također, na društvenim mrežama sve je češća pojava lažnih ili fake profila kreiranih u cilju obmane ili manipulacije. Lažni profili mogu se prepoznati uz pomoć nekoliko koraka ili savjeta. Potrebno je prvo provjeriti fotografiju profila te druge objave na profilu kako bi mogli utvrditi konzistentnost i autentičnost komunikacije te fotografija i videozapisa. Ako profil postoji izvjesno vrijeme, a ne postoji ni jedna fotografija ni objava – zasigurno nešto nije u redu. Drugi korak predstavlja provjera profila pojedinca na drugim društvenim mrežama te usporedba pronađenih dostupnih podataka. Sadržaj koji pojedinac objavljuje na društvenim mrežama izuzetno je važan zato što potencijalnu opasnost može izazvati dijeljenje privatnih podataka putem objava na društvenim mrežama.

Vrijeme koje pojedinac provodi s prijateljima ili obitelji sve češće je zamijenjeno vremenom provedenim na društvenim mrežama što je posebice opasno za djecu i dječji razvoj. Mnogobrojni sati provedeni ispred ekrana računala ili pametnog telefona mogu izazvati ovisnost i dovesti do otuđenja. Stvarni svijet biva zamijenjen virtualnim svijetom i događajima koji nisu stvarni, ali djeluju stvarno. 

Nadalje, objave i vijesti na društvenim mrežama ne moraju uvijek biti istinite. Društvene mreže omogućuju pojedincima čiji cilj je manipulacija javnog mnijenja ili obmana jednostavno i lako širenje različitih lažnih vijesti, dezinformacija ili teorija zavjere. Također, potrebno je pažljivo pročitati i analizirati vijest te provjeriti podatke čak i ako nam je navedenu informaciju proslijedio prijatelj. Postoji mogućnost da on/ona nije dovoljno pažljivo pročitao informaciju te misleći da je istinita podijelio dalje kako bi informirao svoju zajednicu o bitnom događaju.

Provjeri svoje znanje o društvenim mrežama na:

Cilj kviza je pomoći korisnicima platforme naučiti o opasnostima koje vrebaju na društvenim mrežama.

Ovaj kviz osmišljen je u sklopu projekta „Unaprjeđenje kulture provjere činjenica“ kojeg provodi HUOJ u suradnji s medijskim stručnjacima iz Lider media te Ekonomskim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu uz financijsku potporu Europske unije – NextGenerationEU.