KVIZ

AI tehnologija

Autor: Jelena Drobnjak, HUOJ
event 19.08.2024.
Izvor: izrađeno uz pomoć AI alata Canve

Kroz vrijeme, umjetna inteligencija postaje sve prisutniji alat kojeg koriste mnogi – u poslovne, ali i privatne svrhe.

Artificial intelligence ili na hrvatskom umjetna inteligencija definira se kao područje računalne znanosti čiji fokus predstavlja razvoj inteligentnih alata, strojeva ili aplikacija koje funkcioniraju i prisvajaju znanje jednako onome ljudskih bića1. Razvoj umjetne inteligencije donio je mnoge promjene u načinu razmišljanja te djelovanju omogućujući automatizaciju ponavljajućih zadataka. Siri, Bixby, Google Assistant, Alexa nazivi su nekih od najpoznatijih virtualnih osobnih asistenata Googlea, Samsunga, Applea i Amazona koji služe kao ispomoć korisnicima mobilnih uređaja ili digitalne tehnologije. Jedan od najpoznatijih produkata umjetne inteligencije je ChatGPT koji kreira tekstove na zadane teme svojih korisnika. Djeca i mladi prigrlili su ovaj alat američke kompanije Open AI te ga koriste u različite svrhe, a ponekad i kako bi zavarali obrazovni sustav te uštedjeli na vremenu pisanja domaćih zadaća. 

Umjetna inteligencija te njezini produkti imaju veliku snagu i potencijal oblikovati društvo 21. stoljeća, stoga je izuzetno bitno razviti svijest o mogućim nedostacima i negativnim posljedicama koje proizlaze iz nepravilne upotrebe AI tehnologije. Sustav umjetne inteligencije nije savršen što dovodi do kontinuiranih unapređenja i konfiguracija. Kreator alata umjetne inteligencije u sam sustav ugrađuje određene informacije i podatke prema kojima on funkcionira, a veliki problem koji se pritom može pojaviti je pristranost sustava. Podaci unutar sustava umjetne inteligencije mogu biti namjerno ili nenamjerno pristrani. U suvremenom svijetu čiji temelj predstavlja digitalna tehnologija, širenje lažnih vijesti te dezinformacija predstavlja veliki problem s potencijalno devastirajućim posljedicama. Razvoj umjetne inteligencije zasigurno je ubrzao i olakšao proces kreiranja i dijeljenje lažnog i obmanjujućeg sadržaja. AI ima sposobnost generiranja uvjerljivih lažnih vijesti i dezinformacija što može otežati pojedinčevo prepoznavanje obmanjujućeg i manipulativnog sadržaja, a time i narušiti funkcionalnost društva. Deepfake tehnologija, produkt umjetne inteligencije, učestalo se koristi za izradu deepfake videozapisa, odnosno lažnih videozapisa pojedinaca koji govore nešto što nikad u stvarnosti nisu izgovorili. Navedena vrsta tehnologije čini videozapise izrazito uvjerljivima čime njihovo razlikovanje od stvarnosti biva otežano. Nadalje, kao veliki potencijalni problem pojavljuje se pitanje sigurnosti. Zlonamjerni pojedinci, odnosno akteri kojima je cilj manipulacija javnim mnijenjem mogu uz pomoć alata AI brže i jednostavnije postići svoj cilj destabilizacije društva. Dezinformacije, lažne vijesti, teorije zavjere i njihovo ubrzano širenje globalnim umreženim društvom može dovesti do devastirajućih posljedica te potaknuti nemire.

Tvorevine umjetne inteligencije mogu unaprijediti proces osposobljavanja te obrazovanja pojedinaca. Osim navedenog, umjetna inteligencija može unaprijediti proces identifikacije lažnih vijesti i dezinformacija. Uz pomoć umjetne inteligencije razvijeni su mehanizmi i alati koji funkcioniraju po principu strojnog učenja i omogućuju korisniku pretragu digitalnog sadržaja slike i video zapisa kako bi utvrdili njegovu autentičnost. Također, noviji alati umjetne inteligencije ubrzavaju i olakšavaju proces prikupljanja i identificiranja dezinformacija te lažnih vijesti na društvenim mrežama pretražujući ključne riječi poput senzacionalističkih i bombastičnih tvrdnji i naslova.

Pravilna uporaba alata i mehanizama umjetne tehnologije je izuzetno važna. Mogućnosti AI za ljude su neograničene i velike, međutim nepravilna upotreba iste može donijeti negativne, snažne i devastirajuće posljedice na način na koji ljudi razmišljaju, djeluju te naposljetku i žive. Upravo zato je izuzetno važno razvijati vještine medijske pismenosti u području digitalne tehnologije kako bi znali upravljati novom tehnologijom i naučili o njezinim prednostima, ali i nedostacima i potencijalnim rizicima. 

Provjeri svoje znanje o umjetnoj inteligenciji na:

Cilj kviza je pomoći korisnicima platforme naučiti što je umjetna inteligencija.

Ovaj kviz osmišljen je u sklopu projekta „Unaprjeđenje kulture provjere činjenica“ kojeg provodi HUOJ u suradnji s medijskim stručnjacima iz Lider media te Ekonomskim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu uz financijsku potporu Europske unije – NextGenerationEU.

1Europe Direct Čakovec (2024.) ŠTO JE TO AI (UMJETNA INTELIGENCIJA) I TREBAMO LI JE SE BOJATI?